Close

Μικρόφωνα & Ακουστικά

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Εγκατάσταση Συναγερμού Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτή την κατηγορία.

Σκέφτεστε να εγκαταστήσετε στο σπίτι σας ένα σύστημα συναγερμού; Η γνώση 8 κρίσιμων σημείων για το πώς να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν και την κατάλληλη εταιρία εγκατάστασης, θα σας προστατέψει από δυσάρεστες εκπλήξεις και θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Έχετε αποφασίσει να εγκαταστήσετε στο σπίτι σας ένα σύστημα συναγερμού; Η επιλογή τόσο του κατάλληλου συστήματος συναγερμού όσο και της εταιρίας εγκατάστασης, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες μιας σωστής απόφασης.

Στο άρθρο αυτό, παρουσιάζουμε οχτώ (8) συγκεκριμένα σημεία που σας συμβουλεύουμε να ελέγξετε πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση συναγερμού. Αφορούν τόσο το προϊόν όσο και την εταιρία εγκατάστασης. Η γνώση των σημείων αυτών μπορεί κυριολεκτικά να σας προστατέψει από δυσάρεστες εκπλήξεις. 

Σίγουρα, νοιάζεστε για την καλύτερη δυνατή προστασία των αγαπημένων σας ανθρώπων και της περιουσίας σας. 

Ελέγξτε λοιπόν τα 8 βασικά σημεία που παρουσιάζουμε στη συνέχεια, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, να πιάσουν τόπο τα χρήματα που θα ξοδέψετε και κυρίως, να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας ότι έχετε κάνει τη σωστή επιλογή. 

1. Έχετε παραλάβει ολοκληρωμένη μελέτη του χώρου σας;

Η σωστή μελέτη του χώρου σας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ενός πετυχημένου συστήματος συναγερμού. Αποτελεί κυριολεκτικά το μυστικό της επιτυχίας. Είναι τόσο σημαντικός παράγοντας, όσο είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία ετοιμάζεται να χτίσει ένας πολιτικός μηχανικός μια πολυκατοικία.

Ακόμα κι αν έχετε αγοράσει τον ακριβότερο συναγερμό, η προστασία σας δεν είναι εξασφαλισμένη, αν δεν έχει γίνει σωστή μελέτη του χώρου σας. Φαντασθείτε για παράδειγμα, να μην έχουν τοποθετηθεί σωστά οι αισθητήρες κίνησης λόγω ελλιπούς μελέτης χώρου και να βρει ο διαρρήκτης ένα "κενό" πεδίο όπου δεν θα τον αντιληφθεί το ραντάρ και να εισχωρήσει από εκεί.

Ή φαντασθείτε να έχει εκτιμήσει λανθασμένα ο εγκαταστάτης σας ότι τα καλώδια του ΟΤΕ δεν είναι προσβάσιμα και συνεπώς, να μην συμπεριλάβει στο σύστημά σας τη συσκευή GPRS και ο διαρρήκτης να καταφέρει να κόψει ή να αλλοιώσει τα καλώδια του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα να μην ενημερωθεί ποτέ το Κέντρο Λήψης Σημάτων.

Υπάρχουν πολλές ακόμα περιπτώσεις, όπου μια ελλειπής μελέτη μπορεί να αφήσει κενά, τα οποία μπορεί να εκμεταλλευθεί ένας διαρρήκτης.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να απαιτήσετε από τον εγκαταστάτη σας να κάνει μια σωστή μελέτη του χώρου σας. Με τις κατάλληλες ερωτήσεις, θα μπορέσετε να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα ως προς το κατά πόσο διαθέτει την απαιτούμενη κατάρτιση, εμπειρία και επαγγελματισμό, ώστε να προβεί στη σωστή μελέτη του χώρου σας και να σας γλυτώσει από δυσάρεστες εκπλήξεις.

2. Είναι ο εγκαταστάτης σας πιστοποιημένος;

Η μεγάλη πλειοψηφία των εταιριών προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελληνική αγορά δεν διαθέτουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας Ι.Ε.Π.Υ.Α. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το ποσοστό των εταιριών χωρίς αδειοδότηση είναι ιδιαίτερα υψηλό στη χώρα μας και ανέρχεται σε περίπου 70% (δηλαδή 7 στις 10 εταιρίες δεν έχουν αδειοδότηση).

Πριν επιλέξετε λοιπόν την εταιρία εγκατάστασης του συναγερμού σας, ζητήστε να δείτε την άδεια λειτουργίας της εταιρίας και την άδεια εργασίας του συγκεκριμένου τεχνικού - εγκαταστάτη που θα μπει στο σπίτι σας και θα κάνει την εγκατάσταση.

3. Είναι επώνυμα τα εξαρτήματα του συστήματός σας;

Ένα σύστημα συναγερμού, εκτός από την κεντρική μονάδα, αποτελείται από μία σειρά απαραίτητων εξαρτημάτων, όπως οι μαγνητικές επαφές, τα ραντάρ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου (αισθητήρες κίνησης) και η σειρήνα.

Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή, ώστε τα παραπάνω εξαρτήματα να προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή του συστήματος συναγερμού που έχετε επιλέξει ή να προέρχονται από επώνυμο κατασκευαστή.

Αρκετοί προμηθευτές – εγκαταστάτες συστημάτων συναγερμού προμηθεύουν επώνυμη κεντρική μονάδα, αλλά μη επώνυμα εξαρτήματα. Αυτό δυστυχώς γίνεται σκόπιμα, είτε για να μειώσουν την τελική τιμή και να πετύχουν την πώληση, είτε για να αυξήσουν το κέρδος τους.

Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο ο αγοραστής να έχει επιλέξει και να έχει την εντύπωση ότι έχει εγκαταστήσει ένα επώνυμο σύστημα (πχ. Paradox) αλλά στην πραγματικότητα, επώνυμη να είναι μόνο η κεντρική μονάδα του συστήματός του.

Στις περιπτώσεις αυτές, τα εξαρτήματα προέρχονται από μη επώνυμους κατασκευαστές (συνήθως από χώρες χαμηλού εργατικού κόστους όπως πχ. Κίνα, Τουρκία, Βουλγαρία κλπ). Τα εξαρτήματα αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας, ενώ συνήθως, αργά ή γρήγορα, δημιουργούν προβλήματα, όπως ενδεικτικά, ψευδοσυναγερμούς ή αποτυχία ανίχνευσης της κίνησης.

Φαντασθείτε λοιπόν να έχετε πληρώσει για έναν άριστο ποιοτικά συναγερμό και λόγω δυσλειτουργίας ενός μικρού εξαρτήματος, να μην χτυπήσει ο συναγερμός σας ποτέ.

4. Γνωρίζετε τι είναι οι ανιχνευτές κίνησης εξωτερικού χώρου;

Οι αισθητήρες κίνησης (ή ραντάρ) εξωτερικού χώρου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός σύγχρονου συστήματος συναγερμού, αφού ευθύνονται για την ανίχνευση της ύποπτης κίνησης και στέλνουν σήμα για να χτυπήσει ο συναγερμός εγκαίρως, πριν γίνει η διάρρηξη. Με τον τρόπο αυτό κερδίζεται πολύτιμος χρόνος, ενώ παράλληλα ο διαρρήκτης αποτρέπεται από το να συνεχίσει την επιδιωκόμενη διάρρηξη.

Ωστόσο, οι αισθητήρες κίνησης εξωτερικού χώρου θα πρέπει να τοποθετηθούν σωστά. Η επιλογή των σημείων για την τοποθέτηση τους είναι ένας σημαντικός παράγοντας επιτυχίας ενός συστήματος συναγερμού.

Ανάλογα με τον χώρο σας, οι αισθητήρες κίνησης θα πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός, να καλύπτουν όλα τα πιθανά πεδία εισόδου ενός διαρρήκτη καλύπτονας το μεγαλύτερο δυνατό εμβαδό, αφετέρου να αποφεύγονται οι ψευδοσυναγερμοί.

Η αναγκαιότητα για σωστή τοποθέτηση των αισθητήρων κίνησης είναι ακόμα μεγαλύτερη αν το σπίτι σας, εκτός από μπαλκόνια, διαθέτει εξωτερικό χώρο, αν για παράδειγμα έχετε μονοκατοικία με κήπο.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του κατάλληλου εγκαταστάτη. Ένας πιστοποιημένος εγκαταστάτης με εμπειρία στο αντικείμενο, διαθέτει την απαραίτητη κατάρτιση για τη βέλτιστη τοποθέτηση των αισθητήρων κίνησης στο σπίτι σας.

5. Το σύστημά σας έχει συσκευή GPRS;

Ένας διαρρήκτης προσπαθεί να εντοπίσει κατά πόσο προσβάσιμα είναι τα καλώδια του ΟΤΕ και να τα κόψει (ή να τα απενεργοποιήσει) ώστε το σήμα του συναγερμού να μην φτάσει ποτέ στο Κέντρο Λήψης Σημάτων.

Ο χρόνος που κερδίζει σε αυτές τις περιπτώσεις ο διαρρήκτης, είναι πολύτιμος και του επιτρέπει να κάνει τη δουλειά του άνετα, αφού όταν θα έχει εισχωρήσει στον εσωτερικό χώρο, θα απενεργοποιήσει και τον ίδιο το συναγερμό.

Ο εγκαταστάτης σας θα πρέπει με τη σωστή μελέτη του χώρου σας να εκτιμήσει κατά πόσο τα καλώδια του ΟΤΕ είναι προσβάσιμα από τον επίδοξο διαρρήκτη. Αν υπάρχει προσβασιμότητα, τότε το σύστημά σας θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει και μία συσκευή GPRS.

Η συσκευή GPRS θα στείλει το σήμα στο Κέντρο Λήψης Σημάτων μέσω κινητού. Με τον τρόπο αυτό, το Κέντρο Λήψης Σημάτων θα λάβει το μήνυμα και θα ενημερώσει την Αστυνομία, ακόμα και όταν ο διαρρήκτης έχει κόψει τα καλώδια του ΟΤΕ.

6. Είναι ποιοτικά και επώνυμα τα καλώδια του συναγερμού;

Αν το σπίτι σας βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού, τότε θα πρέπει ο εγκαταστάτης που θα επιλέξετε να δώσει τις σωστές κατευθύνσεις στον ηλεκτρολόγο και να επιβλέψει την ποιότητα της δουλειάς του.

Τα καλώδια του συναγερμού είναι ειδικών προδιαγραφών και θα πρέπει να είναι ποιοτικά από επώνυμες εταιρίες παραγωγής καλωδίων. Σε αντίθετη περίπτωση, δημιουργούνται διάφορα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της λειτουργίας του συναγερμού σας. Για παράδειγμα, τα καλώδια μπορεί να οξειδωθούν και να κοπούν προκαλώντας ψευδοσυναγερμούς.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει είτε να αλλάξετε τα καλώδια με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε κόστος (τόσο για τα καλώδια όσο και για τα απαραίτητα μερεμέτια) είτε να αντικαταστήσετε το συναγερμό σας με έναν ασύρματο συναγερμό.

Είναι σημαντικό λοιπόν ο εγκαταστάτης που θα επιλέξετε να ελέγξει την ποιότητα των καλωδίων που χρησιμοποιεί ο ηλεκτρολόγος και να επιβεβαιώσει ότι τα καλώδια που χρησιμοποιούνται είναι ποιοτικά και επώνυμα.

7. Έχουν τοποθετηθεί σωστά τα καλώδια του συναγερμού;

Εκτός από την ποιότητα των καλωδίων συναγερμού, είναι απαραίτητο τα καλώδια να τοποθετηθούν στην εγκατάσταση του σπιτιού σας με το σωστό τρόπο.

Υπάρχουν αρκετά σημεία που πρέπει να ελεγχθούν για να εξασφαλισθεί αυτό. Ένα παράδειγμα είναι ότι τα ασθενή ρεύματα δεν θα πρέπει να τοποθετούνται κοντά στα ισχυρά ρεύματα, διότι σε αυτή την περίπτωση, προκαλούνται ψευδοσυναγερμοί λόγω της συχνότητας του ρεύματος.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται μετά από κάποια χρόνια λόγω του ότι δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά τα καλώδια συναγερμού από τον ηλεκτρολόγο σας, οδηγούν σε επιπλέον έξοδα για την επιδιόρθωσή τους (όπως μερεμέτια, αντικατάσταση υλικών, εργασίες κλπ), ενώ μπορούν να αποφευχθούν εξ' αρχής, εφόσον ο εγκαταστάτης του συναγερμού σας επιβλέψει αποτελεσματικά τις εργασίες του ηλεκτρολόγου.

Αν λοιπόν το σπίτι σας βρίσκεται ακόμα στα σχέδια, θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι ο εγκαταστάτης του συναγερμού σας διαθέτει την αναγκαία κατάρτιση και είναι διατεθειμένος να δώσει στον ηλεκτρολόγο σας τις απαραίτητες κατευθύνσεις, να επιβλέψει τη δουλειά του και να σας δώσει τη σχετική αναφορά για το αν ολοκληρώθηκαν – ή όχι – οι απαραίτητες εργασίες.

Επιπλέον, υπάρχουν σήμερα τρόποι ώστε η τοποθέτηση των καλωδίων - όταν αυτά τοποθετούνται εξωτερικά - να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα. Ενημερωθείτε αναλυτικότερα εδώ: Καλώδια Συναγερμού και Αισθητικό Αποτέλεσμα.

8. Έχουν τοποθετηθεί σωστά οι μαγνητικές επαφές;

Οι μαγνητικές επαφές ενός συστήματος συναγερμού τοποθετούνται στο πλαίσιο της πόρτας (ή παραθύρου). Με τη μετακίνησή τους – η οποία προκαλείται από το άνοιγμα της πόρτας (ή του παράθυρου αντίστοιχα) – στέλνουν σήμα στο συναγερμό, ο οποίος αρχίζει να χτυπά.

Εκτός της ανάγκης εγκατάστασης επώνυμων και ποιοτικών μαγνητικών επαφών, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία λειτουργίας τους, οι μαγνητικές επαφές θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία στο πλαίσιο της πόρτας (ή του παραθύρου). Για παράδειγμα, θα πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία προς τη μεριά που ανοίγει η πόρτα, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή μετακίνησή τους.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, έχουμε δει πολλές περιπτώσεις, όπου μαγνητικές επαφές έχουν τοποθετηθεί λανθασμένα προς την αντίθετη πλευρά, με αποτέλεσμα, η μετακίνησή τους να είναι μικρή και να ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να μην στείλουν το απαραίτητο σήμα προς το συναγερμό.

Close